FAQ – Vanligt ställda frågor

Vad är en Certifierad Equiopat?

För att få kalla sig Certiferad Equiopat ska man ha gått en 2-årig utbildning på UPH Academy. En utbildning som ger en gedigen kunskap i hästens anatomi, biomekanik, fysiologi, rehabilitering samt behandlingsmetoder. Du kan läsa mer om innehållet på utbildningen här UPH Equiopat – UPH Academy

Vad är skillnaden på en Equiterapeut och Certifierad Equiopat?

Equiterapeut är inte en skyddad titel, vilket gör att vem som helst kan kalla sig det. Det finns många olika utbildningar som lär ut olika behandlingsmetoder och längden på utbildningarna varierar från en helgkurs till ett par år. En Certifierad Equiopat har genomfört sin utbildning på UPH Academy. Läs gärna mer på UPH Equiopat – UPH Academy vad som ingår i utbildningen.

Min häst är inte halt men den känns konstig när jag rider? Vad ska jag göra?

Min rekommendation vid förändringar i rörelsemönstret och i hästens beteende är att åka till veterinär för att behandla eller utesluta skador. Då hästar är experter på att dölja smärta och skador kan du som hästägare och ryttare ha svårt att avgöra om hästen är halt eller inte. Om veterinären utesluter skador kan du kontakta mig för att få hjälp att återställa muskler och leders funktion samt få tips och övningar hur du kan få en god hållning och liksidighet för dig och din häst.

Min häst vill inte böja sig i ena varvet. Vad ska jag göra?

Jag rekommenderar en helhetsanalys av häst och ryttare. En asymmetrisk häst behöver övningar för att stärka sig och bli liksidig samt en ryttare som är centrerad och i balans för att inte stärka eller orsaka hästens oliksidighet. För en helhetsanalys för dig och din häst samt behandling av hästen finns tjänsten ”Hästbehandling helanalys”. Vill du börja med bara analys av dig och din häst finns tjänsten ”Sitsoptimering”.

Min tränare har aldrig sagt att jag är sned så varför behöver jag analysera min sits?

Med stor sannolikhet beror det på att tränaren inte har kunskap om ryttarens sits, hur den påverkar hästen och hur du kan komma till rätta med den. Ryttaren kan ha snedheter i tre olika rörelseplan; sagittalplan som är ryttarens lodräta sits (bakom öra, genom axelled, genom höftled, genom fotled), frontalplan som är sidoböjning och transversalplan som är rotationer. För att komma tillrätta med detta behöver vi släppa på muskulära spänningar som har uppstått, eventuellt återställa nervsystemet som kan vara i obalans pga skador och/eller stress, samt styrketräna för att stärka oss inifrån och ut dvs. börja med de posturala musklerna (hållningsmusklerna) för att arbeta oss ut till sekundära stabilisatorer och sist rörelsemuskler. Rekommenderad tjänst är OptimumRyttare eller OptimumTräning för dig med smärtpproblematik eller stora stelheter.

Jag känner mig inte sned så varför behöver jag analysera min sits?

Snedhet är inget du känner då hjärnan har balanserat upp dig i snedheten, annars hade du känt det som att du riskerat att falla hela tiden. Det är också därför som du känner dig sned när du får hjälp att ställa dig rakt. Vi behöver därför aktivera och stärka svaga muskler, stretcha och släppa på spänningar i överarbetande muskler och successivt kommer hjärnan anpassa sig till det riktiga raka.

Jag får behandling för min sneda höft var sjätte vecka så varför behöver jag träna?

Om du behöver behandla din höft med jämna mellanrum så innebär att det bara är en tillfällig lösning. För att komma till rätta med ditt problem permanent behöver du träna. Det innebär att du stärker de muskler som är svaga och släpper på de muskler som har behövt arbeta för mycket. Med mina tjänster OptimumRyttare och OptimumTräning får du träningsprogram som kommer att stärka dig inifrån och ut, från de posturala musklerna, till de sekundärt stabiliserande musklerna för att slutligen stärka rörelsemusklerna. När du är så stark ska du inte behöva behandlingar i annat syfte än att du tycker att det är skönt. Detsamma gäller för din häst.